Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a stabilit, printr-o hotărâre oficializată joi, încetarea stării de risc epidemiologic și biologic generate de pandemia de COVID-19. Ce efecte practice are această decizie?
Încetarea stării excepționale înseamnă, printre altele, și eliminarea limitărilor privind internarea și tratarea pacienților cu COVID-19 în spitale, aceștia putându-se adresa oricărui spital.
Conform avocatnet.ro, încetarea stării de risc epidemiologic și biologic generate de pandemia de COVID-19 înseamnă, de fapt, aplicarea următoarelor măsuri:
- încetarea funcționării spitalelor sau a secțiilor dedicate internării pacienților cu COVID-19, aceștia putând să se interneze și să primească tratament în orice unitate sanitară, în condiții de izolare specifice oricărei boli infecțioase respiratorii;
- încetarea funcționării centrelor de evaluare dedicate pacienților cu COVID-19. Evaluarea acestora se va face de-acum în orice unitate sanitară, cu respectarea precauțiilor de izolare;
- eliminarea sporurilor speciale pentru cadrele medicale, deoarece boala COVID-19 este considerată de-acum o boală infecțioasă obișnuită.
- începând cu 1 iulie 2023, Serviciul de Telecomunicații Speciale nu mai eliberează certificate electronice de vaccinare COVID-19.
Chiar dacă starea de risc epidemiologic și biologic generată de pandemia de COVID-19 a încetat, Ministerul Sănătății recomandă în continuare celor care au simptome ce-i duc cu gândul la o infecție cu SARS-CoV-2 să se testeze, să se autoizoleze sau să poarte mască când ies din casă și să solicite evaluarea stării de sănătate, mai ales dacă simptomatologia se înrăutățește sau dacă prezintă diverse comorbidități (obezitate, diabet etc.) ori au vârsta peste 65 de ani.
Totodată, potrivit Ministerului Sănătății, sistemul de supraveghere și raportare de către toate unitățile sanitare și laboratoare a cazurilor de COVID-19 se menține.
Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.